Saturday 17 January 2009

Scrisoare catre BBC

Catre,
Domnul Mark Thompson,
Director General al BBC

Stimate Domnule Director General,

Consiliul Consultativ al Comunitatii Romanesti din Marea Britanie protesteaza fata de politica editoriala antiromaneasca a postului public de televiziune BBC.

In ultimii ani, acest post a difuzat mai multe reportaje care au avut ca subiect imigrantii romani din Marea Britanie. Aceste reportaje au relatat de fiecare data fapte ale catenilor romani care contravin legilor si standardului general al societatii britanice. Nu am putut retine nici macar o singura imprejurare in care BBC sa mentioneze ceva pozitiv despre romani si Romania. Unele situatii descrise de reporterii BBC s-au dovedit a fi in totalitate false, fabricate de angajatii postului pentru a-si indeplini obiectivele echipei editoriale, acelea de a discredita comunitatea romaneasca si de a crea o imagine publica in detrimentul romanilor. Va amintiti probabil reportajul filmat de BBC in Hyde Park si difuzat pe data de 2 aprilie 2007 despre o asa zisa colonie de romani care locuiau acolo in adaposturi improvizate, situatie negata de administratia parcului respectiv.

Ultimul astfel de reportaj a fost realizat cu camera ascunsa intr-un hotel din Londra si difuzat pe 7 ianuarie a.c. in care doua femei declarau ca sunt de nationalitate romana dar s-au angajat pe baza unor documente portugheze false.
Dorim sa va atragem atentia ca pana la aceasta ora, nationalitatea acestor persoane nu a fost stabilita oficial de autoritatile competente, difuzarea materialului respectiv fiind dupa parerea noastra o grava eroare care afecteaza situatia generala a rezidentilor romani in Marea Britanie.

Mai mult decat atat, reportajul induce publicul in eroare cu privire la drepturile romanilor de a lucra in Marea Britanie, reporterul BBC mintind atunci cand sustine ca romanii nu pot ocupa pozitii inferioare (cameriste, menajere) in hoteluri. Prin urmare, va sugeram insistent sa consultati legislatia britanica in vigoare in vederea informarii corecte a telespectatorilor dumneavoastra.

Am urmarit si alte materiale realizate de BBC despre ilegalitatile comise de imigranti in general si de fiecare data am sesizat ca nationalitatea exacta a acestora nu a fost indicata. In aceste conditii, nu intelegem de ce BBC procedeaza altfel cu imigrantii romani si de ce acestia sunt catalogati ca infractori? Aceasta atitudine ii face pe cetatenii romani care traiesc, muncesc si studiaza in Marea Britanie sa se intrebe: Este intentia postului BBC aceea de a convinge publicul britanic ca imigrantii romani sunt singurii imigranti care comit ilegalitati in Marea Britanie?

Dorim sa va informam ca majoritatea rezidentilor romani in Marea Britanie muncesc cinstit, de multe ori in conditii inferioare cetatenilor britanici, respecta legile britanice si isi platesc taxele, inclusiv taxa de licenta TV, respecta valorile, cultura si societatea britanica. Orice incercare de a asocia viata romanilor cu activitati ilegale, definindu-i drept infractori este o pervertire a realitatii.

Domnule Director General,
Va cerem insistent sa opriti aceasta vanatoare de vrajitoare care ii transforma pe cetatenii romani din Marea Britanie in criminali care ocupa ilegal locurile de munca ale cetatenilor britanici.

Consideram ca  BBC nu va reusi niciodata, oricate reportaje false ar realiza, sa convinga pe nimeni ca romanii reprezinta o amenintare la adresa societatii britanice. Nu vom permite ca BBC sa jigneasca insistent o intreaga comunitate de cetateni europeni, doar pentru a face audienta intervenind in jocul politic si incercand astfel sa isi imbunatateasca propria imagine. Va avertizam ca postul pe care il conduceti a depasit demult limita capacitatii noastre de  intelegere si acceptare a presei ca factor pozitiv al progresului general al lumii civilizate.

In consecinta, Consiliul Consultativ al Comunitatii Romanesti din Marea Britanie va solicita sa prezentati public scuze comunitatii romanesti pentru modul in care BBC prezinta comunitatea romaneasca din Marea Britanie si sa luati masurile necesare pentru corecta informare a publicului privind situatia si drepturile cetatenilor romani in Marea Britanie.

                                                                                               15-01-2009

No comments: