Wednesday 22 October 2014

Comunicat 

        Recentele acțiuni ale autorităților române legate de legislația privitoare la românii din străinătate au relevat încă o dată incapacitatea acestor instituții de a aplica în mod corect și egal pentru toți cetățenii legile în vigoare în România. Contradicțiile și tensiunile apărute între Camera Deputaților și Ministerul de Externe au pus din nou în evidență lipsa de cooperare, incompetența și iresponsabilitatea unor factori de decizie politici importanți din România. Impresia creată de această succesiune de evenimente și nu numai este că România se prezintă astăzi ca o țară în care statul funcționează pentru a servi exclusiv manevrelor politice și financiare ale celor aflați la putere și grupurilor lor de susținere, în complet dispreț față de cele mai elementare principii democratice pe care România s-a angajat în repetate rânduri să le respecte. Deși primul-ministru al României îi acuză pe românii din diaspora că aduc prejudicii de imagine țării prin opiniile critice pe care aceștia le exprimă față de situația din țară, observăm cu tristețe că instituții publice extrem de importante nu fac decât să submineze atât încrederea în România a partenerilor străini cât și relația dintre țara natală și diaspora română. Dealtfel, interesul manifestat de societatea românească, de mass-media din România, pentru congresul românilor de pretutindeni a fost zero, chiar dacă unele ziare de limba română din occident au dedicat spații importante modului în care statul român dorește să organizeze acest eveniment. Fără atenția acordată de aceste ziare, cărora le mulțumim pentru efortul lor, congresul românilor de pretutindeni ar fi devenit o simplă afacere internă a PSD, o dedicație pentru campania electorală a lui Victor Ponta. Marea majoritate tăcută a diasporei române nu a acordat nici un fel de atenție jocurilor politice care se fac în numele său. 

        În vederea îmbunătățirii relației dintre toți românii din străinănate și statul român, înainte de a încerca să organizeze evenimente festiviste cu obiective politice ascunse, autoritățile române trebuie să clarifice următoarele aspecte legate de acest congres: 
 
1. Conceptul de „români de pretutindeni” - documente diferite ale autorităților statului român se referă la grupuri distincte ale românilor din afara granițelor, sau ocolesc anumite perioade din istoria tarii (1989-2000); politicienii români trebuie să pună în concordanță diferitele texte ale documentelor oficiale referitoare la românii din străinatate. 
2. Care este rolul diasporei în cadrul arhitecturii statului român – ce loc are diaspora în societatea românească? 
3. Este hotarât statul român să sprijine și să încurajeze dezvoltarea asociațiilor non-profit ale românilor din afara granițelor sau doreste să coopereze cu individualităti și societăți comerciale? Deși domnul Stanoevici nu contenește să critice diaspora pentru lipsa sa de organizare, departamentul pentru românii de pretutindeni pe care îl conduce este gata să finanțeze firme sau chiar persoane. Este important doar să se cheltuie bugetul acestui departament, nu conteaza și de către cine? 
4. Care urmează să fie rolul Consiliului Românilor de Pretutindeni în condițiile în care și MAE, și DRRP și comisiile parlamentare de specialitate desfășoară același activități referitoare la românii din străinătate. 
5. Va încerca acest consiliu să funcționeze ca un tampon între emigranții români și autoritățile statelor de reședință, în condițiile în care autoritățile statului român au sabotat până în acest moment colaborarea dintre asociațiile românești incomode și autoritățile statelor de rezidență? 
6. De ce a dorit Ministerul de Externe să forțeze organizarea congresului românilor de pretutindeni în acest an, un eveniment a carui organizare este de competența Camerei Deputaților? 

 Costel Petre, Director Romania In the Third Millennium, 28.09.2014

No comments: